- Historie van Schiedam-1
- Historie van Schiedam-2
- Historie van Schiedam-3
- Schiedam toen en nu-1
- Schiedam toen en nu-2
- Schiedam toen en nu-3
- Schiedam toen en nu-4
- Schiedam toen en nu-5
- Schiedam toen en nu-6
- Oud Schiedam 1950
- Schiedam in beeld
- oud Schiedam (Kiela)
- Schiedam de Gorzen vanaf 1969
- Schiedam Zwart Nazareth.
Opa Molendijk
Mijn opa Molendijk werd natuurlijk helemaal geboren in een tijd, dat het voetbal in de kinderschoenen stond. Wanneer we dan ook op opaas manier (strijdend), naar zijn verhalen luisterden, konden we er wel vanuit gaan dat de saamhorigheid en de beleving heel erg hoog was. Maar ja, tijden veranderen, dus ook het voetbal. Een overgewaaide sport uit Engeland deed zijn intrede in de wereld. De voetbalsport in Engeland was een standaard pakket in het onderwijs. De voorzieningen op het gebied van voetbal, die er tegenwoordig zijn, was in die tijd totaal onbekend en ook niet haalbaar. De oorlogsjaren en de recessie deden er ook niet goed aan om het voetbal op een hoger plan te brengen.
Mijn opa was in de oorlogsjaren de eerste trainer van Nederland die in het hoge noorden te Sappemeer een volledige dienstbetrekking had als voetbaltrainer. Hij kwam 1 keer in de week na de wedstrijd naar huis, de rest van de week zat hij in de kost zoals dat vroeger heette. In de oorlogsjaren 1940-1944 trainde mijn opa het Schiedamse SVV. Na de oorlog was mijn opa een gerespecteerde trainer, die voor mijn geboorte een aantal clubs onder zijn hoede heeft gehad Dindua op de eilanden, SJC te Noordwijk en Monster te Monster om er maar even een paar te noemen. Jammer dat je als kleine jongen dat niet bewust hebt mee gemaakt op het moment dat mijn opa nog trainde.
Opa Molendijk werd met zijn negenenzestigste jaar de oudste trainer van Nederland. Een prachtig resulataat in die tijd. Tegenwoordig haal je, net als een konijn de kerst nog niet eens. De geschiedenis heeft zich herhaald, zowel mijn vader als ik hebben dezelfde club getraind als mijn opa: vv Monster te Monster en vv Het Noorden te Rotterdam, later gefuseerd onder de naam NOC. Op verjaardagen was het altijd een dubbel feest, wanneer het over voetbal ging wist de één het nog beter te vertellen als de ander. Vooral het strijden vond ik prachtig, de één ging nog harder praten als de ander en niet te vergeten het harde slaan op de tafel. Er zijn wat wedstrijden op deze manier gespeeld, jammer dat deze verjaardagen nooit meer terugkomen. Ja, vroeger was alles anders.
opa Molendijk als trainer
Opa als voetballer